Hoe werkt een zonnepaneel?

Zonnepanelen, ook wel pv - zonnepanelen of photovoltaic zonnepanelen genoemd, betekent letterlijk lichtabsorberend. Zonlicht bestaat uit minuscule deeltjes genaamd fotonen. Als er licht op zonnecellen valt, absorberen deze cellen fotonen (de lichtdeeltjes uit zonnestraling) en zetten het om in een elektronenstroom. De meeste zonnecellen worden gemaakt van silicium. Er wordt gekozen voor silicium omdat dit nauwelijks geleidt. Wanneer je een andere stoffen toevoegt, zoals bijvoorbeeld fosfor (de negatief geladen kant) en borium (de positief geladen kant), zullen de elektronen onder invloed van het zonlicht gaan bewegen. Zo veroorzaakt zonlicht een elektrisch spanningsverschil tussen de positief en negatief. Door beide lagen te verbinden met een metaaldraad, gaat de elektrische stroom door het zonnepaneel heen lopen.

Wat levert een zonnepaneel op?
Het vermogen van zonnepanelen wordt uitgedrukt in watt (W). Dit is een maximaal haalbaar vermogen die alleen tijdens ideale omstandigheden behaald kan worden. De ideale omstandigheden wil zeggen, dat het paneel dit wattage opbrengt bij een loodrechte zoninstraling van 1000 W/m2, een luchtmassa van AM1,5 en een cel-temperatuur van 25°C heeft. Deze meting wordt ook wel STC genoemd, oftewel Standaard Test Condities.

Zomer en Winter
De opbrengst van een zonnepaneel tussen zomer en winter verschilt veel met elkaar. Dit heeft o.a. te maken met de lage stand van de zon, die daardaar minder krachtig en aanwezig is. In de winter komt de zon vaak daarnaast ook kort boven de gebouwen uit.

De invalshoek op het zonnepaneel is hierbij ook belangrijk. Het meeste rendement kan behaald worden wanneer het paneel loodrecht richting de zon staat. In de zomer doet een paneel bij een invalshoek van 30-45 graden het daarom beter dan in de winter. In de winter kan een hogere rendement behaald worden door het paneel rechterop te zetten om zo meer zonne-energie op te kunnen vangen.

Schaduw
De opbrengst van een zonnepaneel kan nadelig worden beïnvloed door schaduwen van objecten in de nabije omgeving zoals bomen, lantaarnpalen of andere woningen en geeft weerstand. Dit is vergelijkbaar met wanneer er een tuinslang bekneld is, dan komt er minder water uit de slang. Dit geldt ook voor een zonnepaneel. Wanneer een schaduwplek op het paneel verschijnt, dan zal het paneel minder opbrengst geven.  Bij het plaatsen van zonnepanelen dien je rekening te houden met de aanwezigheid van dergelijke objecten die de lichtinval verstoren.

Temperatuur
Ook de temperatuur heeft invloed op de opbrengst van een zonnepaneel. Hoe warmer het zonnepaneel is, hoe lager de opbrengst wordt. Dit is gemiddeld -0,4% verlies per graad Celsius. Dit houdt in dat de opbrengst 0,4% minder wordt wanneer de temperatuur van het zonnepaneel 1 graad stijgt. De Standaard Test Condities (STC) gaat uit van 25 graden, terwijl een zonnepaneel in de zomer gemakkelijk 60 graden kan worden als het buiten 30 graden is en de zon op het paneel gericht staat. Dit geeft een verschil van 35 graden. Hiermee wordt de opbrengst 14% lager (35x-0,4%).

Zoninstraling
Onderstaande grafiek geeft een voorbeeld weer van de zoninstraling in West Europa met een gemiddelde van de afgelopen drie jaar. Tussen de maanden mei en augustus is de zoninstraling gemiddeld het hoogst en kan het meeste rendement behaald worden. Ook in de zomermaanden is er kans op een lage zoninstraling waardoor een paneel minder opbrengt dan verwacht.

In ons assortiment vind je zonnepanelen die geschikt zijn voor verschillende toepassingen. Ben je opzoek naar een opvouwbaar zonnepaneel of juist voor een permanente bevestiging? Bij een permanente bevestiging van het zonnepaneel heb je de optie om te kiezen tussen een aluminium framed zonnepaneel of een semi flexibel zonnepaneel. Let op: semi flexibele zonnepanelen of opvouwbare panelen zijn gevoeliger voor schade. Door altijd zo voorzichtig mogelijk om te gaan met zonnepanelen, hebben zonnecellen geen kans op beschadigingen. Defecte zonnecellen zullen de opbrengst van het zonnepaneel doen afnemen.

iDeal Mister Cash Mastercard Visa PayPal American Express Maestro Trustly Bank transfer
© 2023 solarpowersupply.nl