Zonnepanelen, ook wel pv - zonnepanelen of photovoltaic zonnepanelen genoemd, betekent letterlijk lichtabsorberende modules. Zonlicht bestaat uit minuscule deeltjes genaamd fotonen. Wanneer je een andere stoffen toevoegt, zoals bijvoorbeeld fosfor (de negatief geladen kant) en borium (de positief geladen kant), zullen de elektronen onder invloed van het zonlicht gaan bewegen. Als er licht op zonnecellen valt, absorberen deze cellen fotonen (de lichtdeeltjes uit zonnestraling) en zetten het om in een elektronenstroom.
Eenvoudig gezegd nemen zonnepanelen zonlicht op en zetten ze deze om in elektriciteit. De elektriciteit kan vervolgens gebruikt worden om je apparaten te laten werken! Het is een slimme methode om zonne-energie om te zetten in elektriciteit.
Wat levert een zonnepaneel op?
Het vermogen van zonnepanelen wordt uitgedrukt in watt (W). Dit is een maximaal haalbaar vermogen, dat alleen tijdens ideale omstandigheden (STC) behaald kan worden. De werkelijke opbrengst van een zonnepaneel kan variëren afhankelijk van verschillende factoren:
Een globale schatting is dat een optimaal functionerend zonnepaneel tijdens de zomermaanden ongeveer 4 tot 6 uur per dag aan zonne-energie op piekvermogen kan genereren. Dit kan variëren op basis van de eerder genoemde factoren. Buiten deze uren zal de prestatie van het zonnepaneel minder optimaal zijn.
Zoninstraling
Onderstaande grafiek geeft een voorbeeld weer van de zoninstraling in West Europa met een gemiddelde van de afgelopen drie jaar. Tussen de maanden mei en augustus is de zoninstraling gemiddeld het hoogst en kan het meeste rendement behaald worden. Ook in de zomermaanden is er kans op een lage zoninstraling waardoor een paneel minder opbrengt dan verwacht.
In ons assortiment vind je zonnepanelen die geschikt zijn voor verschillende toepassingen. Ben je opzoek naar een opvouwbaar zonnepaneel of juist voor een permanente bevestiging? Bij een permanente bevestiging van het zonnepaneel heb je de optie om te kiezen tussen een aluminium framed zonnepaneel of een semi flexibel zonnepaneel. Let op: semi flexibele zonnepanelen of opvouwbare panelen zijn gevoeliger voor schade. Door altijd zo voorzichtig mogelijk om te gaan met zonnepanelen, hebben zonnecellen geen kans op beschadigingen. Defecte zonnecellen zullen de opbrengst van het zonnepaneel doen afnemen.